Roland DG Blog
Geprinte hamburger reclame

Printsnelheid vs Printkwaliteit: Wat is belangrijker?

Bij de printproductie is kwaliteit van doorslaggevend belang. Welke kwaliteit moet ik produceren, welke kwaliteit verwacht de klant, welke kwaliteit is geschikt? De antwoorden op deze vragen zijn niet altijd wat je zou verwachten. Printen met de nadruk op snelheid loopt het risico dat het werk wordt afgekeurd of opnieuw gedaan moet worden, produceren met kwaliteitsinstellingen kan onnodig veel tijd in beslag nemen.


Het zou geweldig zijn als we bliksemsnel konden printen en toch een onberispelijke kwaliteit konden bereiken, maar zo werkt de realiteit niet, althans voorlopig niet. In feite is het niet eens zo slecht om productiviteitsinstellingen te verkiezen boven kwaliteit - zoals u zult zien, is het soms beter om grotere volumes te printen dan om ultra-scherpe kwaliteit te printen.

Wat bedoelen we met kwaliteit?

Afgebeeld: Foto van een hamburger geprint op een graphics bord

Het gaat niet alleen om de printer

Of het nu gaat om resolutie, dots-per-inch, halftoonraster of druppelgrootte, in het algemeen verwijzen we, wanneer we het over printkwaliteit hebben, naar het vermogen van de printer om een afbeelding accuraat en helder te reproduceren.

Als ondernemer moet u rekening houden met andere factoren die onder de categorie kwaliteit vallen. Wordt uw zelfklevend vinyl zonder plooien of luchtbellen aangebracht? Is uw printproductie bestand tegen de tand des tijds zonder te vervagen of af te geven? Kunnen uw werknemers de instructies van een klant nauwkeurig volgen zonder fouten te maken of de kanten eraf te lopen?

Niet alle klanten hebben natuurlijk hetzelfde getrainde oog voor kleurnauwkeurigheid, op basis van de service die u aanbiedt. Ze zullen waarschijnlijk niet in staat zijn een verstopte printkopnozzle te ontdekken zonder dat het hen wordt verteld. De grootte van de inktdruppels kan hun niet schelen, zolang je maar aan hun behoeften kunt voldoen. Zij willen gewoon goede producten van een betrouwbaar bedrijf, op tijd en tegen concurrerende prijzen.

Kwaliteit vs Snelheid

Praktisch gesproken, als de printoutput bedoeld is om van een afstand te worden gezien - bijvoorbeeld op banners of reclameborden - is het niet correct om te focussen op fotografische reproductie en vloeiende kleurtinten - zelfs wat lichte banding, afhankelijk van de job, zou nog door de beugel kunnen. U kunt deze producten met hoge snelheid printen en een groot volume aan werk produceren, terwijl u uw prijzen concurrerend houdt voor de klant en de productiecapaciteit van uw printapparatuur maximaliseert.

Bij sommige toepassingen, zoals reclameborden voor bouwterreinen, waarvoor een extra productiefase nodig is, wordt de printsnelheid nog kritischer en zal de kwaliteit eerder moeten worden opgeofferd om uw bedrijf winstgevend te houden. Wanneer u het vinyl moet lamineren en aanbrengen op een harde plaat, wordt de doorlooptijd van de job langer met elk paneel dat u moet produceren.

Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor direct printen met UV-LED-systemen wanneer zij grootformaat werk produceren op harde platen zoals schuimkarton, aluminiumcomposiet of golfkarton. Een van de voordelen hiervan is dat u het zich, met een dergelijke verhoging van de productiesnelheid, kunt veroorloven een hogere printkwaliteit aan te bieden tegen een hogere prijs zonder uw productie te vertragen.

Dit is bijzonder nuttig bij het printen op panelen voor beursstands en evenementen die waarschijnlijk door meer mensen van dichtbij worden bekeken.


WILT U BORDEN VAN HOGE KWALITEIT PRINTEN, SNELLER DAN OOIT?

Ontdek meer over direct-to-board printen met hoge snelheid

LEES MEER 


Welke factoren zijn van invloed op de kwaliteit?

Afgebeeld: Een hoogrendement vlakbed UV-printer in actie

  1. Hardware

  Als printserviceprovider is uw printer het hart van uw bedrijf en het is een belangrijke investeringsbeslissing die u moet nemen. U moet op zoek gaan naar hoogwaardige printkoppen met een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en levensduur, waarbij u er altijd op moet letten dat de printkopnozzles correct en nauwkeurig werken.

  U moet ook kijken naar de algehele bouwkwaliteit van het apparaat en ervoor zorgen dat de media goed wordt verwerkt en op zijn plaats blijft terwijl de printer zijn werk doet.

  2. Inkt

  De kwaliteit van uw inkt is bepalend voor de algemene kwaliteit van uw geprinte afbeeldingen en hun duurzaamheid. Als u zeker wilt zijn van consistente resultaten in de loop der tijd, zonder voortdurende herkalibratie en onverwachte verrassingen, loont het de moeite om alleen inkt te gebruiken die is gecertificeerd door de fabrikant van uw toestel. Hoewel goedkopere inkten u vandaag misschien geld besparen, kunnen de gevolgen op lange termijn catastrofaal zijn voor de toekomstige kwaliteit van uw dienstverlening en de reputatie van uw bedrijf.

  Hogere-kwaliteitsinkten beschikken ook vaker over extra prestatiekenmerken zoals kleurconsistentie en optimale droging, waardoor een snellere afwerking en verzending mogelijk zijn.

  Dit versnelt niet alleen de productie en biedt snellere doorlooptijden, maar vermindert ook de kans op onopzettelijke vlekken of verontreiniging. Met technologieën zoals UV-inkt is dit natuurlijk minder een probleem, omdat de inkt onmiddellijk wordt uitgehard met UV-lampen die in de printwagen zijn ingebouwd.

  3. Media

  Net als met hardware en inkt, krijg je met media waar je voor betaalt. Voor tijdelijke signageklussen kan een budgetoptie volstaan, maar voor meer permanente oplossingen of opvallende klussen voor grotere klanten loont het de moeite om te investeren in media waarvan u weet dat ze de print optimaal tot zijn recht laten komen. Het is ook belangrijk dat het juiste medium wordt gebruikt en dat het bestand is tegen de omgeving waarin het wordt geplaatst.

  4. Beeldresolutie

  Afgebeeld: Burger reclame artwork in RIP platform

  Zorg er altijd voor dat het bronbeeldmateriaal een voldoende hoge resolutie heeft, vooral bij het printen van grotere toepassingen. Vectorafbeeldingen en tekst kunnen meestal worden geschaald zonder kwaliteitsverlies, maar rasterafbeeldingen zoals foto's hebben een bovengrens waarna de pixels duidelijk zichtbaar worden. In het laatste geval kan de hoogste printkwaliteit zelfs nadelig zijn en onvolkomenheden veel duidelijker aan het licht brengen.

  5. Onderhoud

  Vergeet niet het belang van regelmatig onderhoud en periodieke servicecontroles. Negen van de tien keer is een chronisch probleem met de printkwaliteit het gevolg van een ontoereikend schema voor het reinigen van de koppen, en niet zozeer van de machine zelf. Met een snelle en eenvoudige onderhoudscyclus kunt u uw printkoppen en nozzles in topconditie houden zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit.

  Geen enkele machine is echter onoverwinnelijk en soms kan slijtage problemen veroorzaken die u niet zelf kunt verhelpen. In deze gevallen is het zakelijk gezien verstandig om te werken met een fabrikant die garanties kan bieden met uitgebreide SLA's, zodat uw productie niet wordt onderbroken en uw klanten er niet achter hoeven te komen.

  6. KALIBRATIE

  Als u niet de kwaliteit krijgt die u verwacht, is er een kans dat uw printer niet goed gekalibreerd is. Misschien bent u overgeschakeld op dikkere media of een zwaardere rol in het geval van rol-to-rol printen. Voer een testprint uit om uw bidirectionele uitlijning te controleren en ervoor te zorgen dat uw print correct is geprofileerd voor de media die u gebruikt.

  7. Omgeving

  Soms heeft de grootste vijand van een perfecte print helemaal niets met de printer te maken. Het is niet ongewoon dat stof, pluisjes en andere verontreinigingen in uw werkplaats rondzweven en ongewenste effecten veroorzaken. Soms blijven deze deeltjes aan de media kleven voordat ze worden geprint, en soms komen ze op de print terecht nadat die uit de printer is gekomen.

  Hoe dan ook, ze kunnen kleine onvolkomenheden creëren die het effect van de volledige print kunnen verpesten, vooral in grote gebieden met effen kleuren. U kunt dit omzeilen door uw werkplaats en media-opslagruimte stofvrij te houden en voor voldoende ventilatie te zorgen.

  Soms kan ook de temperatuur van de omgeving de viscositeit van uw inkt beïnvloeden en schommelingen in de printkwaliteit veroorzaken. Temperatuur en vochtigheid kunnen ook voor meer statische elektriciteit zorgen, wat de nauwkeurigheid van de print kan beïnvloeden. Om de consistentie te handhaven, moet u proberen ervoor te zorgen dat de gemiddelde temperatuur en vochtigheid geregeld zijn, en extreme verschillen te vermijden.

  8 Expertise

  Als al het andere naar behoren functioneert, kunnen menselijke fouten vaak leiden tot onvoldoende kwaliteit. Digitaal printen heeft het printproces veel gebruiksvriendelijker gemaakt, maar zonder de juiste opleiding kan er gemakkelijk iets over het hoofd worden gezien en kan de uitvoer ondermaats zijn.

  Zorg voor een uitgebreide opleiding voor al uw medewerkers, zodat zij de verwachte kwaliteit met de juiste snelheid kunnen reproduceren. Neem ook contact op met uw fabrikant en kijk welke opleidingsopties zij kunnen bieden. De kans is groot dat zij tijdbesparende RIP-functies kunnen uitleggen en u kunnen helpen bij het instellen van op maat gemaakte werkruimte-instellingen, die de totale productie aanzienlijk kunnen versnellen en het aantal fouten kunnen verminderen.

 


UW BEDRIJF KLAARMAKEN VOOR DE TOEKOMST

Download onze gids om uw bedrijf voor te bereiden op opkomende trends.

NU DOWNLOADEN