Product Banner

Vloergraphics 101

 • Wie heeft vloergraphics nodig?
 • Hoe maakt u vloergraphics?
  • Wat hebt u nodig?
  • Ontwerptips
  • Hoe te installeren

Als u af en toe omlaag kijkt, dan ziet u vast vloergraphics op meer plaatsen dan verwacht. Of het nu gaat om een uitgebreide 3D-illusie of gewoon een pijl die laat zien waar de dichtstbijzijnde koopjes zijn, binnen of buiten, tijdelijk of permanent, de vloer onder uw voeten is een leeg doek dat gewoon wacht om ingevuld te worden.

Wie heeft er vloergraphics nodig?

Als het gaat om visuele weergave, bewegwijzering of decoratie, zijn vloergraphics misschien niet de eerste optie waar u aan denkt, maar ze hebben een uniek voordeel: de vloer is de laatste plaats waar iemand verwacht afbeeldingen te vinden. Omdat het nog steeds een vrij ongewone toepassing is (hoewel de populariteit gestaag toeneemt), is de vreemde plaatsing alleen al voldoende om de aandacht van uw publiek te trekken en uw boodschap over te brengen.

Adverteerders en marketeers: In een winkelomgeving wordt het grootste deel van de verticale ruimte ingenomen door producten of lachende mensen in uniformen die vragen of u hulp wilt bij het inpakken. In de caleidoscoop van merken en kleuren op de plank is het moeilijk om op te vallen, maar tegen een bleke linoleumvloer zal een gewaagde en opvallend geprinte vloersticker moeilijk te missen zijn.

Openbare voorzieningen: Ook het toevoegen van bewegwijzering op openbare plaatsen zoals winkelcentra, musea of zelfs parkeergarages kan een uitdaging vormen. Voor belangrijke zaken als brandtrappen en vluchtwegen kan de vloer soms de beste optie zijn als u wilt garanderen dat de bewegwijzering zichtbaar is.

Kunstenaars en ontwerpers: Of het nu gaat om een permanent designelement in een privéwoning of een tijdelijke installatie in een openbare ruimte, de mogelijkheden van de vloer worden vaak onvoldoende onderzocht. Sommige baanbrekende ontwerpers zijn verder gegaan dan vloertegels en -platen en gebruikten op maat gemaakte geprinte graphics om de vloer alle aandacht te geven.

Hoe maakt u vloergraphics?

Een stukje krijt en een blikje haarlak volstaan bij wijze van spreken, maar als u het professioneler wilt aanpakken, is digitaal printen uw beste optie*.

Dit hebt u nodigt:

Benodigde infografische materialeno
Benodigde infografische materialeno

1. Grafisch vinyl voor vloeren

Het beoogde doel van de vloersticker zal bepalen welk vinyl het beste werkt voor uw graphics. U moet overwegen of hij tijdelijk of permanent is, of hij wordt aangebracht op een ruwe of gladde ondergrond en of hij binnen of buiten wordt geplaatst. De beste fabrikanten produceren speciaal voor vloertoepassingen ontworpen vinyl, dus probeer er verschillende en experimenteer tot u er een vindt die u bevalt.

2. Laminaat

Als u uw ontwerpen extra bescherming wilt geven en orders wilt binnenhalen in sectoren die aan strenge wetgeving zijn onderworpen, dan is dat een must-have. Deze op maat gemaakte laminaatmaterialen hebben een gestructureerd antislipoppervlak om de grip te verbeteren. Ook hier zal het doel bepalen wat het beste laminaat is voor de taak, maar zorg ervoor dat het een antislipcertificering heeft. Voor toepassingen op korte termijn is het ook mogelijk om direct op getextureerd, antislipvinyl te printen.

3. Inkt

Eco-solvent, UV- en latexinkt kunnen allemaal worden gebruikt voor vloergraphics. In de meeste gevallen zorgt de bescherming van het laminaat ervoor dat de duurzaamheid van de inkt geen kritieke factor is, maar als uw print wordt blootgesteld aan de elementen en voetstappen, zal de inkt duurzaam genoeg moeten zijn om lang mee te gaan. 

Klanten in de marketing kunnen heel veeleisend zijn in verband met hun merkimago, dus de kleuren in uw vloergraphics zullen 100% moeten kloppen. U weet al hoe goed uw apparatuur is op het gebied van kleurmatching en mocht dat niet volstaan, kunt u deze opdrachten beter vermijden en uw reputatie beschermen totdat u kunt upgraden naar een grootformaatprinter met betere mogelijkheden.

*U kunt ook vloergraphics maken met behulp van gekleurd vinyl en een snijplotter - behandel het zoals u elke gesneden vinyl graphics en laminaat zou toepassen volgens uw lokale regelgeving.

Vloergraphics ontwerpen

Hoewel sommige vloergraphics zijn ontworpen om van bovenaf te worden bekeken, zal voor de meeste toepassingen de kijker zich op hetzelfde niveau bevinden als de afbeelding. Mensen hebben de neiging om de vloer vanuit een andere hoek te bekijken dan een muur en dit is een belangrijke overweging. Er zijn twee gevallen waarvoor u moet ontwerpen.

Kijker in beweging: Deze graphics zijn ontworpen voor open ruimtes, gangen, gangpaden en andere doorgangsgebieden. Omdat ze van een kleine afstand worden bekeken, zullen de graphics uitgetrokken moeten worden om de ongebruikelijke kijkhoek te compenseren.

Kijker in rust: Deze graphics worden vaak gebruikt als plaatsaanduidingen, met name tijdens de COVID-19-uitbraak, wanneer er wereldwijd vloergraphics zijn gebruikt om de sociale afstand in openbare gebouwen te helpen respecteren. Vanuit een ontwerpperspectief is een schoenenpaarmotief een goede manier om de kijker te plaatsen waar u hem/haar wil.

Vloergraphics vloerbewegwijzering ontwerp
Vloergraphics vloerbewegwijzering ontwerp

Commerciële mogelijkheid: Omdat het ontwerp cruciaal is voor effectieve vloergraphics, zullen grote merken teams van professionals het juiste perspectief en de ideale plaatsing laten uitwerken. Als dit binnen uw ontwerpmogelijkheden ligt, zorg er dan voor dat u het als een service aanbiedt en het ook zo aanrekent.

Vloergraphics installeren

vinyltoepassing
vinyltoepassing
 • Print de afbeelding op het juiste vinyl, lamineer het en haal het overtollige materiaal weg.
 • Voor het beste resultaat vraagt u de klant of het schoonmaken en dweilen 24-48 uur kan worden uitgesteld voordat de vloergraphics wordt aangebracht - dit verkleint de kans dat reinigingsproducten de lijm verstoren.
 • Zoals bij elke installatie in een openbare ruimte moet u de gebruikelijke gezondheids- en veiligheidsprocedures in acht nemen en de juiste risicobeoordelingen uitvoeren voordat u begint.
 • Verwijder vuil, stof en vet van het hele gebied en droog het grondig om ervoor te zorgen dat uw vloersticker goed kan hechten.
 • Kijk uit voor scheuren, hobbels en oneffenheden in het oppervlak. Grote scheuren zorgen ervoor dat het vinyl niet meer gelijkmatig hecht, wat resulteert in peeling en kromtrekken (en ontevreden klanten). Premium vloervinyl is verkrijgbaar met extra lagen kleefstof, perfect voor moeilijke vloeren.
 • Breng het vinyl met behulp van een squeegee voorzichtig aan vanaf één kant en vermijd daarbij vouwen of bellen. Wees vooral voorzichtig op oneffenheden in de ondergrond en pas uw techniek aan om verschillen en richels tussen tegels of vloerdelen te compenseren.
 • BELANGRIJK: Zorg ervoor dat uw vinyl goed hecht, vooral rond de randen. In extreme gevallen kunnen losgeraakte randen een struikelgevaar vormen.

Vloergraphics buiten installeren: Als u de graphics op een betonnen stoep of oppervlak installeert, is een droog oppervlak net zo belangrijk als binnenshuis, en twee keer zo moeilijk te bereiken. Breng vloergraphics niet aan bij zeer koud of zeer warm weer, omdat vorst en hitte kunnen verhinderen dat het zich effectief hecht. Hou er ten slotte rekening mee dat zelfs het meest hardnekkige vinyl niet bestand is tegen het constante wegverkeer. 

Voor ongelijke buitenoppervlakken, met name beton, baksteen en asfalt, is het gebruikelijk om het vinyl aan te brengen met behulp van een warmtepistool, met behulp van schuimrollen in plaats van een squeegee. Dit maakt het vinyl zacht waardoor het zich naar het oppervlak kan vormen.

Conclusie

Vloergraphics zijn nog steeds ongewoon genoeg om op zichzelf aandacht te krijgen, maar met het juiste gereedschap, een aantal zorgvuldig getrainde vaardigheden en een beetje verbeelding, kunt u iets creëren dat de aandacht van de kijker direct vastpakt.

Natuurlijk hebben niet alle vloergraphics een praktisch of commercieel doel - soms zijn ze alleen bedoeld om u van de wijs te brengen.Op zoek naar meer van dit soort toepassingen? Bekijk onze pagina.