New Layout Blog Post banner

Meer dan een processor: wat is een RIP en wat kan hij voor u doen?

Wat is een RIP?

Om uw digitale printer met uw computer te laten communiceren, heeft u een programma nodig. De meeste printers worden geleverd met een driver, maar grootformaat systemen zoals die van Roland worden geleverd met een RIP, een speciale software die veel meer doet dan alleen communiceren.

RIP staat voor Raster Imaging Processor. De primaire functie van de RIP is om vectoren - dat zijn digitale bestanden die bestaan uit paden en punten, zoals bijvoorbeeld Postscript-bestanden in toepassingen zoals InDesign, Illustrator, CorelDRAW en Quark, maar ook eenvoudige logo's en foto's - om te zetten in rasters. Rasters, ook bekend als bitmaps, zijn pixelgebaseerde beelden met een vaste resolutie die worden gebruikt voor hoogwaardige, rijk gedetailleerde foto's en andere beelden.

Een moderne RIP speelt echter een veel grotere rol in de printworkflow. Net zoals e-mailplatforms niet meer enkel gebruikt worden om berichten te verzenden en te ontvangen, maar ondertussen ook talrijke extra features bevatten zoals live chat-functies, agendabeheer en meer - is 'RIP' een overkoepelende term geworden voor een software die een heleboel alledaagse printtaken beheert of vereenvoudigt. Een RIP maakt het werk van een printeroperator gemakkelijker door meer controle te bieden over kleuraanpassing, beeldbewerking en de totale printproductie.

Een RIP biedt meer controle over de kleuraanpassing van Pantone-kleuren, beeldbewerking en de totale printproductie.

Creatiever worden

Normaal gesproken biedt een RIP functies voor schalen, nesten, automatisch tegelen en bijsnijden, terwijl meer geavanceerde pakketten functies kunnen bieden zoals jobberekening of variabele gegevens. Een goede RIP zal het printen van meerdere jobs met een minimum aan afval vereenvoudigen, om de productie te stroomlijnen en de kosten te verlagen.

Hij zal ook helpen om de kleuraanpassing tussen twee of meer printers van hetzelfde model te behouden door gebruik te maken van hetzelfde inkttype, dezelfde configuratie en dezelfde bestandsinstellingen. In feite wordt aanbevolen om in de hele printkamer met dezelfde RIP te werken om de kleurconsistentie bij het gebruik van meerdere apparaten te behouden. Op dezelfde manier zal een RIP bedrijven met meer dan één ontwerper of operator helpen om samen te werken aan een project. Door het instellen van meerdere printwachtrijen en hot folders kunnen printserviceproviders de software gebruiken om de printproductie vooraf en vanop meerdere locaties nauwkeurig te plannen, te organiseren en te automatiseren.

Een goede RIP zal het printen van meerdere jobs met een minimum aan afval vereenvoudigen, om de productie te stroomlijnen en de kosten te verlagen

RIP-pakketten kunnen gebruikers ook helpen om creatief te zijn en precies te leveren wat hun klanten willen. On-purpose tools maken acties mogelijk zoals het roteren, spiegelen en uitlijnen van afbeeldingen en tekst, evenals het veranderen van lettertypes en kleuren, zodat meerdere items in dezelfde job verschillend kunnen worden geprint.

Hoe de beste RIP te selecteren

Hoewel er heel wat generieke RIP-softwarepakketten op de markt zijn, is het zinvol om er een te gebruiken die speciaal voor uw printermodel of -reeks is ontwikkeld. Een op maat gemaakte RIP zorgt voor compatibiliteit met de ICC-profielen van uw printerfabrikant, alsook met de standaardprofielen in de sector. Hij heeft ingebouwde kleurbibliotheken en biedt functies voor het gebruik van steunkleuren en speciale kleuren, waardoor het bijvoorbeeld eenvoudig is om een kleurlaag toe te voegen zoals wit, metallic, gloss of primer.

Zo is VersaWorks 6 standaard inbegrepen bij geselecteerde Roland printers. Het is een gebruiksvriendelijke RIP-oplossing die speciaal ontworpen werd om uw printproces te versnellen én te vereenvoudigen. Onze RIP heeft een eenvoudige leercurve zodat gebruikers vrijwel direct na de installatie van de printer kunnen beginnen met printen.

VersaWorks 6, standaard bij nieuwe aankopen van geselecteerde Roland printers.

Op dezelfde manier is de geavanceerde Ergosoft Roland DG Edition 3 RIP ontworpen voor een naadloze integratie met verschillende Roland-printermodellen in alle kleurmodi, en beschikt hij over printmodi voor zowat alle substraten die regelmatig op deze systemen worden gebruikt. De gebruikersinterface is ook zeer intuïtief, waardoor de workflow heel eenvoudig verloopt.