meerdere artikelen in printmallen
Header Banner

Mallen maken voor UV-printen

Voor het printen van onregelmatig gevormde voorwerpen of een grotere oplage is het een goed idee om een mal te gebruiken om items op hun plaats te houden op je UV-vlakbedprinter en de uitvoerkwaliteit en -snelheid te maximaliseren.

Een mal kan in complexiteit variëren, maar uiteindelijk is het een sjabloon of mal die het voorwerp dat je bedrukt op zijn plaats houdt en plat tegen het pad van de printkoppen houdt, zodat je nauwkeuriger kunt printen.

Met Roland UV-vlakbedprinters kun je printen op allerlei onregelmatig gevormde items. Een mal maakt het printen op golfballen, trofeeën of keramiek net zo eenvoudig als het printen op een plat vel. Lees verder voor meer informatie.

Heb je een mal nodig?

Of je een mal gebruikt of niet, hangt af van waar je op print. Als het om een eenmalig en relatief plat voorwerp gaat, zoals een telefoonhoes of -etui, weet je meteen zeker dat je het nauwkeurig op het vlakbed kunt uitlijnen.

Wanneer je meer voorwerpen aan de klus toevoegt, of het item waarschijnlijk niet op zijn plaats blijft vanwege z'n vorm (bijvoorbeeld een golfbal), wordt een mal belangrijk voor de kwaliteit en snelheid van je werk.

Plaatsing van een blanco notitieblok op een vlakbed UV-printer met een hoekgeleider
Plaatsing van een blanco notitieblok op een vlakbed UV-printer met een hoekgeleider

Een hoekgeleider gebruiken

Hoe eenvoudig de klus ook is, met een hoekgeleider bespaar je waardevolle tijd bij het instellen in je RIP-software, want je weet altijd waar zich het nul- of uitgangspunt bevindt. Een hoekgeleider is afgestemd op de veilige of niet-bedrukbare marge rond de buitenrand van het vlakbed om ervoor te zorgen dat bedrukbare voorwerpen correct geplaatst zijn. Dit kan waardevolle tijd besparen en voorkomt productverspilling door verkeerde uitlijning, vooral in combinatie met correct geschaald artwork.

Tip van de professional: als je je artwork op schaal 1:1 of 100% ontwerpt, wordt het veel eenvoudiger om een mal te maken.

Mallen maken voor het printen op afzonderlijke voorwerpen

Lijmplamuur gebruiken op een vlakbed UV-printer als snelle oplossing voor een mal
Lijmplamuur gebruiken op een vlakbed UV-printer als snelle oplossing voor een mal

Welk type printmal je nodig hebt, hangt af van waar je op gaat printen. Het goede nieuws is echter dat je meestal eenvoudig een printmal kunt maken van gewone voorwerpen.

Optie 1: je voorwerpen vastplakken

Heb je wat plamuur binnen handbereik? Misschien kun je een beetje boetseerklei van je kind 'lenen' of een stukje plakstrip van achter een poster nemen? Je kunt zelfs wat schilderstape gebruiken om te verhinderen dat lichte voorwerpen verschuiven. Zo eenvoudig kan het zijn.

Optie 2: een geïmproviseerde mal maken

Flessendoppen, eierdozen of kokers van wc-rollen kunnen allemaal goed werken, en niet alleen bij ronde voorwerpen. Het enige waar je aan moet denken is dat het handig kan zijn om de mal aan het vlakbed te bevestigen, zodat hij niet kan verschuiven.

Optie 3: een printmal op maat maken

Als je het een beetje specialer moet aanpakken, kan het maken van een mal met een vacuümvormer, lasersnijder of freesmachine een nauwkeurig sjabloon voor je werk opleveren. Wanneer je niet over de middelen beschikt om zoiets zelf te maken, zijn er heel wat bedrijven die de tools hebben om te helpen.

Een printmal maken voor meerdere voorwerpen

Een selectie professionele printmallen op maat voor verschillende voorwerpen
Een selectie professionele printmallen op maat voor verschillende voorwerpen

Printmallen voor meerdere voorwerpen variëren afhankelijk van waar je op drukt en eventuele variaties in de grootte en hoogte van de voorwerpen. Naast het lokaliseren van de producten kan een goed bewerkte mal ervoor zorgen dat alle voorwerpen op gelijke afstand onder de printkop doorgaan. Dat is een garantie voor de printkwaliteit en minimaliseert inktoverspray. Je kunt dit op een aantal manieren doen.

Eenvoudig maar effectief

Bij het printen op meerdere voorwerpen met dezelfde vorm, bijvoorbeeld een dozijn telefoonhoesjes, is het de eenvoudigste optie om de omtrek van je artwork in je ontwerpsoftware te dupliceren en met glanzende inkt op een vlak oppervlak af te drukken. Een harde schuimplaat is hiervoor ideaal, omdat deze meerdere malen bruikbaar is.

Door lagen glanzende inkt op te bouwen, kun je een rand creëren waarmee het voorwerp op zijn plaats kan worden gehouden. Op die manier bereik je een grotere nauwkeurigheid en verloopt het proces een beetje sneller.

Je kunt nu je voorwerpen uitlijnen met de printlijnen, de printhoogte instellen en dan ben je klaar om aan de slag te gaan, vooropgesteld dat de voorwerpen nauwkeurig geplaatst zijn en je sjabloon op dezelfde afmetingen is ingesteld als het originele artwork!

Een beetje indrukwekkender

Een printmal maken voor notitieblokken door een sjabloon uit dik materiaal te snijden
Een printmal maken voor notitieblokken door een sjabloon uit dik materiaal te snijden

Voor het printen tot aan de rand van een voorwerp of met overlap is een mal nodig die zo vlak mogelijk is met het printoppervlak.

Bij een te hoog ingestelde printhoogte of openingen tussen voorwerpen – zoals bij het gebruik van de malmethode hierboven – kunnen door overspray en nevel lelijke vlekken op je werk ontstaan, afgezet op de uithardingslampen van je UV-vlakbedprinter.

De nauwkeurigste manier om dit soort mal te maken, is door de vorm van je voorwerpen uit te snijden in een plaat zodat ze vlak aansluiten.

  • Print net als bij onze laatste mal de omtrek van je ontwerp op een plat oppervlak, zoals schuimplaat of zelfs hout of plastic
  • Snijd de vormen zo nauwkeurig mogelijk uit met een mes en liniaal, lasersnijder, freesmachine of graveermachine, afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt
  • Als je mal dieper moet zijn, gebruik je hem als sjabloon om andere identieke versies te maken totdat je dezelfde hoogte hebt bereikt als je voorwerp. Dan liggen ze goed uitgelijnd met elkaar. Lijm de sjablonen vervolgens aan elkaar om je mal af te maken

Nog iets professioneler

Om je tijd optimaal te benutten, kun je je machine instellen om op uiteenlopende voorwerpen van verschillende hoogte te printen. Hiervoor is vaak een complexere oplossing nodig, zoals het produceren van een vacuümvorm of 3D-frezen om een nauwkeurig sjabloon te creëren dat de voorwerpen op dezelfde hoogte naar de printkop voert.

Deze oplossing is perfect voor grotere vlakbedprinters die dagelijks worden gebruikt om grote oplages van goed verkopende producten te maken. Als je bedrijf bijvoorbeeld een mix van golfballen, telefoonhoesjes en USB-sticks produceert, kan dit de beste oplossing zijn.

Klus geklaard

Sommige van de concepten die we bespraken, behandelen we iets gedetailleerder in deze video. We hopen echter dat dit artikel antwoord geeft op een aantal vragen die je hebt over mallen en dat het laat zien hoe snel en eenvoudig ze voor allerlei klussen gemaakt kunnen worden. Je kunt ook meer te weten komen door een van onze trainingen te volgen of met een van onze experts te praten.

 

Praat met een expert