Product Banner

Hoe kunt u witte inkt gebruiken om uw grafische displays te verfraaien?

Wanneer u begint met digitaal printen, is de basisinkt die u gebruikt CMYK. Dit werkt uitstekend voor printen op witte oppervlakken zoals zelfklevend vinyl of bannermateriaal. Naarmate uw bedrijf groeit, zal het niet lang meer duren voordat een klant u om raamdecoratie vraagt.

Met dit systeem kunt u ook printen op transparante raamfolies, maar u zult merken dat de uitvoer niet hetzelfde is. Aangezien CMYK solvent- of UV-inkt semi-transparant is, zal er een duidelijk verlies aan levendigheid optreden wanneer de inkt op een transparant materiaal wordt aangebracht. Dit is waar witte inkt van pas komt.

Bij foto's op een acrylblok wordt CMYK-inkt op de achterzijde geprint en bedekt met een witte laag
Bij foto's op een acrylblok wordt CMYK-inkt op de achterzijde geprint en bedekt met een witte laag.

Printen op transparante substraten

Zoals we hebben gezien, kunnen volledig levendige kleuren op een transparant materiaal niet worden bereikt met alleen CMYK-inkt. Het is mogelijk om vormen uit wit vinyl te snijden en deze op de desbetreffende plaatsen aan te brengen, maar dit is een lastige en tijdrovende klus.

Door gebruik te maken van een machine met een wit inktkanaal kunt u deze witte gebieden nauwkeurig en even gemakkelijk printen als een andere kleur. Om dit te doen, hoeft u alleen maar een steunkleur op te geven in uw ontwerpbestand, meestal in een aparte laag van het artwork. De RIP zal dit herkennen en interpreteren als witte inkt die moet worden geprint.

Afhankelijk van de toepassing kan het wenselijk zijn eerst de witte inkt te printen als basis voor uw CMYK-laag. U kunt ook eerst de CMYK-gegevens printen en deze vervolgens bedekken met een laag witte inkt - dit proces wordt gewoonlijk gebruikt bij het printen van UV-inkt op acryl fotoblokken waarbij de foto zich op de achterzijde van het substraat bevindt.

Variërende opaciteit in het ontwerp

Naast de snellere, nauwkeurigere workflow is er nog een belangrijke reden om witte inkt te gebruiken in plaats van een apart wit vinylmasker. Het opnemen van de witte gebieden als printgegevens geeft u veel meer flexibiliteit bij het ontwerpen van het eindproduct.

Als u bijvoorbeeld graphics voor een etalage maakt, wilt u misschien niet de zichtbaarheid van het hele artwork volledig blokkeren - misschien wilt u alleen de tekstelementen van de afbeelding laten opvallen. In dit geval kunt u heel specifiek aangeven welke delen met witte inkt moeten worden afgedekt en welke delen een semi-transparant effect moeten hebben.

Dit zorgt ervoor dat de tekst duidelijk zichtbaar is en afsteekt tegen de rest van het ontwerp, en dat de andere elementen kunnen worden gezien zonder het zicht op de producten in de winkel volledig te ontnemen.

Het aanpassen van donkere of gekleurde voorwerpen is eenvoudiger te bereiken met witte inkt
Het aanpassen van donkere of gekleurde voorwerpen is eenvoudiger te bereiken met witte inkt

Printen op donkere oppervlakken

Het kan ook zijn dat u voor verschillende toepassingen op donkere of gekleurde substraten moet printen. In dit geval kan het printen van een contourgesneden vinylsticker een bevredigende optie zijn, maar dit verlengt de productietijd en is minder tolerant op gebied van fouten. Rechtstreeks op het substraat printen is niet alleen sneller en betrouwbaarder, maar geeft ook een netter en professioneler resultaat.

Aangezien de CMYK-inkt semi-transparant is, zal het rechtstreeks printen op een donker of gekleurd materiaal resulteren in een gemengde kleur en zal de tint van het substraat doorschijnen. Met witte

Dit is ook nuttig bij het rechtstreeks printen op vaste voorwerpen in het geval van UV-printen. Of u nu op kleine promotieartikelen zoals USB-sticks moet printen of op grotere artikelen zoals kasten voor elektronica, u kunt nooit garanderen dat het artikel wit van kleur zal zijn. Voor dergelijke toepassingen is witte inkt van essentieel belang, zodat u aan elke bestelling van de klant kunt voldoen.

Belangrijke dingen om te weten over witte inkt

Om zijn unieke eigenschappen te bereiken, wordt witte inkt anders geformuleerd dan CMYK-inkt. Hij bevat gewoonlijk microscopisch kleine deeltjes in suspensie die een ondoorzichtige afwerking mogelijk maken. Daarom bevat elk apparaat met witte inkt ook een systeem dat de inkt roert of rondpompt. Dit houdt de inkt op een constante dichtheid en voorkomt bezinking of verstopping.

Bij het kiezen van een apparaat waarmee witte inkt kan worden geprint, is de opaciteit van de witte inkt een van de belangrijkste zaken waarmee rekening moet worden gehouden. U kunt in de verleiding komen om te kiezen voor een goedkoper systeem met minder dekkende inkt, maar dit zal op lange termijn meer kosten. Dit komt omdat er verschillende lagen witte inkt nodig zijn om de gewenste opaciteit te bereiken, wat betekent dat u meer inkt gebruikt en het langer duurt om uw afbeeldingen te produceren.

Met inkt met hoge capaciteit kunt u in één keer een massief blok wit produceren zonder uw workflow negatief te beïnvloeden.

Conclusie

Veel printproviders doen het prima zonder ooit witte inkt te hoeven gebruiken. Als u uw klanten meer keuzemogelijkheden wilt bieden en flexibeler wilt zijn met het soort producten dat u aanbiedt, kan hoogdekkende witte inkt een groot verschil maken voor uw reputatie en u uiteindelijk helpen meer winst te genereren voor uw bedrijf.

Als u meer wilt weten over de printopties voor witte inkt, neem dan contact met ons op en spreek met een expert over waar u met uw bedrijf naar toe wilt.

Praat met een expert