Een onderzetter met een zeemonster geprint met UV-glanzende inkt
Product Banner

Prachtige ontwerpen maken voor gloss ink printing op uw vlakbed UV-printer

Als u een regelmatige lezer van deze blog bent, weet u hoe dol we zijn op de veelzijdigheid van UV-vlakbedprinters en hun vermogen om de creativiteit van de gebruiker tot leven te brengen. Zodra u een paar technieken onder de knie hebt, zijn er maar weinig obstakels om allerlei voorwerpen te personaliseren en uw klanten te verrassen met wat uw aanbod.

In dit artikel geven we een overzicht van een bijzonder effectieve methode om uw ontwerpen tot leven te brengen met behulp van een unieke functie voor UV-printen – printen met glanzende inkt. Zo maakt u uw ontwerp en print u het.

Waarom we dol zijn op glanzende inkt

Printen met glanzende inkt heeft enkele fantastische voordelen, niet in het minst dat het fantastische contrasten in textuur kan bieden. Of u nu verpakkingsprototypes produceert of zelfs tactiele bewegwijzering, glanzende inkt vraagt om aanraking. Ons ontwerp in dit artikel maakt optimaal gebruik van dit contrast.

Een close-up van een verpakking met glanzende inkt die textuur creëert
Een close-up van een verpakking met glanzende inkt die textuur creëert

Apparatuur die we gebruikten:

Ons product

We weten dat UV-printen een ideale methode is om een willekeurig aantal objecten te personaliseren. De enige echte voorwaarde is dat het oppervlak vlak is en dat het op de vlakbed en onder de printkoppen past. Voor de demonstratie hebben we een keramische onderzetter gekozen, maar de beschreven techniek kan worden uitgevoerd op een ondergrond naar keuze. Voor een uitgebreide kijk op wat u met UV-inkt kunt printen, lees hier ons artikel. 

Het artwork

 1. We wilden een ontwerp met een variërende textuur, dus na een beetje zoeken in een online bestandsbibliotheek vonden we een JPG-afbeelding van een zeemonster. De afbeelding had rijke kleuren en we dachten dat de glanzende inkt goed zou werken bij het nabootsen van het natte dier en water op de voorgrond, dat zou contrasteren met de lucht en de bergen op de achtergrond.
 2. Een persoon die opties onderzoekt via een computer
  Een persoon die opties onderzoekt via een computer
 3. We hebben de onderzetter gemeten zodat we het bestand in de juiste grootte konden ontwerpen, zodat we bij het printen geen wijzigingen hoefden aan te brengen in de afmetingen. Wij hebben Adobe Illustrator gebruikt om ons ontwerpbestand op te zetten, maar welke ontwerpsoftware u gebruikt is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ons artboard werd ingesteld op 100 mm x 100 mm.

Ons ontwerp maken

 1. Voor de print waren de afbeeldingslaag en een glanslaag nodig, dus onze volgende stap was om een masker van de zee en het monster te maken. We openden het JPG-bestand in Photoshop, selecteerden het gebied dat we wilden printen en maakten het masker aan. De tentakels waren het lastigste om te maskeren, maar de resolutie van het beeld was hoog genoeg om in te zoomen.
 2. Laagmasker aanmaken in Photshop
  Laagmasker aanmaken in Photshop
 3. Nadat we de gemaskeerde laag apart hadden opgeslagen, sleepten we zowel de volledige afbeelding als de laag naar Illustrator en creëerden we twee lagen op het artboard. We gaven de gemaskeerde laag de naam 'RDG_GLOSS', zodat onze VersaWorks RIP-software deze zou herkennen als een glanzende inktlaag. Het was belangrijk dat ze perfect uitgelijnd waren, zodat de glans op de juiste plaatsen zou terechtkomen.
 4. Vervolgens moesten we deze RDG_GLOSS-laag omzetten naar grijswaarden. Dit verwijdert de kleur en vervangt deze door zwarte gradaties. De reden hiervoor is om een bestand te maken dat alleen kleur heeft, variërend van nul (wit) tot 100% (zwart), wat het glanzende inktkanaal weerspiegelt, dat op dezelfde manier van 0 - 100% kan afdrukken om textuur op te bouwen. Dit is een geweldige techniek omdat, wanneer u de glansstalens in de volgende stappen vervangt, de donkere elementen van de afbeelding met meer diepte worden geprint dan de lichte elementen.
 5. Vervolgens selecteerden we de glansstalen uit de Roland Color Libraries* om de gradaties van zwart te vervangen door gradaties van glanzende inkt.
  Afbeelding converteren naar grijswaarden
  Afbeelding converteren naar grijswaarden
  TIP*: Om de monsters in Roland Color Libraries te gebruiken, downloadt u ze van onze website, opent u het tabblad Monsters in Illustrator en selecteert u 'Andere bibliotheken'. Zoek het gedownloade bestand met de titel 'Roland VersaWorks' en open het. Selecteer vervolgens het monster met de titel 'RDG_GLOSS'.
 6. Vervolgens hebben we ons bestand als PDF opgeslagen, zodat we het in VersaWorks 6 konden openen met zowel de vectorgloss-inktinformatie als het originele bitmap-artworkbestand.
 7. Labelen van de glanslaag in Illustrator
  Labelen van de glanslaag in Illustrator

Het printen voorbereiden

 1. Nadat we ons bestand hadden geëxporteerd, moesten we onze printer kalibreren. We hebben een kunststof hoekgeleider gebruikt om de onderzetter op het nulpunt op de vlakbed te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze correct is uitgelijnd. Met behulp van de bedieningselementen op de machine stelden we de juiste printhoogte in en bepaalden we het printgebied.
 2. Een persoon die een object positioneert met behulp van een hoekgeleider
  Een persoon die een object positioneert met behulp van een hoekgeleider
 3. Onze volgende stap was het importeren van ons bestand in VersaWorks 6, de intuïtieve RIP-software van Roland DG. Hier konden we indien nodig nog laatste wijzigingen in het bestand aanbrengen en ervoor zorgen dat de printinstellingen correct waren voordat we op printen drukten. Veel van de instellingen worden rechtstreeks op de printerinstellingen geprogrammeerd, maar er waren er nog enkele te controleren in de RIP. In Quality Settings hebben we de optie 'High Quality' gekozen en vervolgens hebben we ervoor gezorgd dat de printer de laag glanzende inkt kon zien onder Special Items in Document Information.
 4. We hebben er ook voor gekozen om een testprint uit te voeren met Draft Mode om ervoor te zorgen dat we de onderzetter zo goed mogelijk plaatsen. De conceptmodus print een dunne laag inkt om u te helpen uw instellingen te testen.
 5. Toen we tevreden waren met de plaatsing van onze onderzetter en de kalibratie van onze machine, drukten we op print. De printer printte eerst de afbeelding en schakelde vervolgens over op de glanslaag. Er zijn verschillende glansmodi beschikbaar in VersaWorks die matte, glanzende of embossingeffecten creëren met behulp van UV-vlakbedprinterlampen. In ons geval hebben we dit laatste gebruikt vanwege het vermogen om lagen in te bouwen en het effect te maximaliseren. Dit kan eenvoudig worden aangepast door de 'overprint'-instelling in VersaWorks te verhogen.
  Afbeelding van het selecteren van speciale effecten in VersaWorks
  Afbeelding van het selecteren van speciale effecten in VersaWorks
 6. Het resultaat was geweldig. We vonden het effect van de glanslaag op het water geweldig, waardoor het een natte, glanzende look kreeg. De verschillende hoeveelheden glansinkt maakten sommige delen van de print ruw en andere glad, wat echt bijdroeg aan het eindresultaat.
 7. Een onderzetter met het gloss ink zeemonster erop
  Een onderzetter met het gloss ink zeemonster erop

Conclusie

Met UV-printen kunt u echt creatief aan de slag en glansinkt is een fantastische manier om verschillende effecten aan uw ontwerpen toe te voegen. Het geeft textuur en versterkt de levendigheid van uw kleuren. Deze demonstratie was gericht op slechts één methode van printen met glanzende inkt, maar er zijn verschillende andere technieken die uitstekende en gevarieerde resultaten kunnen opleveren.

Dus waarom zoekt u niet wat voorwerpen om op te oefenen en begint u te experimenteren? We hebben veel informatie over UV-printen in onze blog, maar als u meer informatie wilt over iets dat in dit artikel wordt genoemd, helpen onze experts u graag. .

Praat met een expert