Een gesneden vinyl muursticker van een bloem
Product Banner

Een wandsticker maken met een vinylsnijplotter

De markt voor woningdecoratie zit vol intrigerende mogelijkheden voor uw personalisatie bedrijf om van te profiteren, of u nu een groot professioneel bedrijf runt of als hobby werkt.

Wandstickers zijn populair bij klanten omdat ze een eenvoudige en aanpasbare manier bieden om hun leefruimtes op te fleuren. Ze kunnen effen wanden transformeren in levendige, unieke canvassen die individuele persoonlijkheden, interesses of zelfs branding weerspiegelen. Ze zijn ook relatief snel en eenvoudig te produceren, zodat ze eenvoudig aan uw productaanbod kunnen worden toegevoegd.

In deze gids laten we u zien hoe u een muursticker maakt met behulp van een vinylsnijplotter en hoe u deze op de muur aanbrengt.

Wat is een vinylsnijplotter?

Een vinylsnijplotter, of plotter, is een apparaat dat nauwkeurig letters of graphics uit vinyl met kleefrug en andere materialen snijdt. Veel personalisatiebedrijven beginnen met een eenvoudige hobbysnijplotter voordat ze upgraden naar snellere professionele apparaten naarmate de vraag toeneemt en de behoefte om meer materialen te snijden groeit.

Vinylsnijplotters worden vaak gebruikt voor het maken van stickers, decals, bewegwijzeringen heat-transfer designs voor kleding. Het mes dat u gebruikt, hangt af van het materiaal dat u wilt snijden, omdat het waarschijnlijk varieert in dikte, textuur en hardheid. Snijden met een bot of beschadigd mes levert niet de hoge kwaliteit die u of uw klant zoekt, dus zorg ervoor dat u een paar reserveonderdelen beschikbaar hebt.

Uiteindelijk zijn de eisen die u aan uw snijplotter moet stellen:

 • Is hij breed genoeg voor wat u wilt snijden?
 • Is hij snel genoeg voor uw behoeften?
 • Heeft hij voldoende snijkracht?

U kunt een apparaat kopen dat gewoon snijdt, of u kunt een printer/snijplotterr met dubbele functionaliteit kopen. Ook hier bepaalt wat u uiteindelijk gaat produceren welk apparaat het meest geschikt is. Beide hebben voordelen, dus lees hier onze gids of u een printer/snijplotter of afzonderlijke apparaten nodig hebt.

Apparatuur die we gebruikten:

Het artwork

 1. We gingen online op zoek naar wat designinspiratie en ontdekten dat aangepaste citaten en namen bijzonder populair waren bij klanten, maar ook gemakkelijk te produceren waren met één rol vinyl. Eenvoudige maar opvallende afbeeldingen waren ook erg belangrijk, dus besloten we om een tweekleurige bloemen muursticker te maken voor een beetje extra complexiteit, waarbij we de steel uit zwart vinyl snijden en de cirkels uit roze vinyl.

   

  Een persoon die opties onderzoekt via een computer
  Een persoon die opties onderzoekt via een computer
  Tip: Over het algemeen wilt u zo weinig mogelijk nodes of paden gebruiken om ervoor te zorgen dat de snijplotter in een mooi vloeiend patroon kan bewegen en een zuivere snede kan produceren. Functies zoals 'vereenvoudigen' in Illustrator helpen hierbij door het aantal nodes te verminderen.
 2. Vervolgens hebben we de muur opgemeten waar de sticker op moest komen, zodat we ons ontwerpbestand konden opzetten. De ontwerpsoftware die u gebruikt is geheel aan u, met CorelDRAW en Roland DG's speciale snijplottersoftware, CutStudio, die beide geschikt zijn voor de taak, maar wij gebruikten Adobe Illustrator, dat een plugin  bevat die helpt om het proces te stroomlijnen.
 3. Omdat de uiteindelijke muursticker uit twee verschillende stukken vinyl gesneden zou worden, maakten we twee artboards, één met de zwarte steel en bloem, en de andere met drie roze cirkels. Deze artboards werden op 100% gezet, zodat de ontwerpen bij het snijden de juiste grootte zouden hebben en u zich later geen zorgen hoefde te maken over het aanpassen van de grootte.
  De CutStudio-plugin kan ook helpen bij dit soort taken, omdat u deze kunt instellen om alleen items met een specifieke kleur of de elementen die u hebt geselecteerd te knippen, maar wij hebben ervoor gekozen om ze voor deze demonstratie te scheiden.

   

  Een weergave van het artwork in Adobe Illustrator en de CutStudio-plugin
  Een weergave van het artwork in Adobe Illustrator en de CutStudio-plugin
  Tip: Als u CutStudio gebruikt om uw artwork te bewerken, moet u het ontwerpbestand exporteren als een EPS-bestand en het opslaan als een 'Illustrator 8 EPS' zodat CutStudio het kan lezen.

Het snijden voorbereiden

 1. We laadden de GS2-24 met onze rol zwart vinyl om de bloemstengel uit te snijden, waarbij we ervoor zorgden dat het recht geladen werd en dat er genoeg was om de hele vereiste lengte te produceren. Na het laden berekende de machine automatisch de breedte van de media. Ze doet dit door de afstand tussen de twee aandrukrollen af te lezen die de media op hun plaats houden.

   

  Close-up van de GS2-24 vinyl snijplotter in actie
  Close-up van de GS2-24 vinyl snijplotter in actie
 2. We hebben een testsnede uitgevoerd om te controleren of de snijkracht correct was ingesteld voor de media die we gebruikten. Het was een standaardvinyl, dus er was geen extra kalibratie nodig. Toen we tevreden waren dat alle instellingen correct waren, begonnen we met snijden. Het mes van de snijplotter volgt de contouren van het ontwerp en snijdt het vinyl door, maar niet de rug.
 3. Deze stappen werden herhaald met het tweede bestand nadat we de media hadden veranderd in roze vinyl, zodat we de cirkels konden produceren.

De sticker op de muur aanbrengen

 1. Toen het snijden klaar was, gebruikten we weeding tools om voorzichtig het overtollige vinyl van de achterkant te verwijderen, zodat het ontwerp zichtbaar werd. Het weeden van de cirkels was een eenvoudig proces omdat ze rond waren zonder ingewikkelde stukken. De zwarte vinylsteel had iets meer zorg nodig, maar er was niets te lastig om het risico te lopen het vinyl te beschadigen door het te scheuren. Hoe ingewikkelder het ontwerp, hoe meer geduld vereist is.

   

  Iemand verwijdert overtollig materiaal van de zwarte bloemsteel
  Iemand verwijdert overtollig materiaal van de zwarte bloemsteel
 2. Wat we overhielden was het vinyl dat de muursticker zou worden. Om het aanbrengen te vergemakkelijken en de kans op fouten te verminderen, hebben we een zelfklevende transfertape aangebracht waarmee we het vinyl van de achterkant kunnen verwijderen. De tape werd over het ontwerp geplaatst en met veel kracht aangedrukt met behulp van een rakel voor een betere hechting. We hebben er extra op gelet dat er geen luchtbellen tussen de tape en het vinyl zitten die het ontwerp zouden kunnen vervormen.

   

  Een rakel gebruiken om de applicatietape op het vinyl aan te brengen
  Een rakel gebruiken om de applicatietape op het vinyl aan te brengen
  Tip: De transfertape moet een sterkere hechting hebben met het vinyl dan het vinyl met de achterkant, zodat het vinyl overgaat op de tape. Als dat niet het geval is, blijft het vinyl op de rug zitten. Als de hechting echter te sterk is, bestaat het risico dat je het vinyl scheurt of verf van de muur af haalt, dus het is de moeite waard om eerst wat onderzoek te doen. Met een doorzichtige transfertape kunt u zien waar u de sticker plakt, handig als er meer dan één sticker in ons ontwerp zit.
 3. We hebben ervoor gezorgd dat de ruimte bij de muur vrij was, zodat er voldoende ruimte was om de sticker aan te brengen. We hebben er ook voor gezorgd dat de muur schoon was, door met een borstel stof of vuil te verwijderen dat achter de sticker terecht zou kunnen komen. Tot slot hebben we met een potlood aangegeven waar elke sticker moet komen.
 4. We hebben de cirkels eerst op de muur geplakt, opnieuw met een rakel om eventuele luchtbellen tussen de muur en het vinyl te verwijderen. Vervolgens hebben we de steelsticker er op dezelfde manier op geplakt, met extra aandacht voor de complexere stukken.

   

  De applicatietape van de muur verwijderen
  De applicatietape van de muur verwijderen
 5. En dat was alles! De afgewerkte sticker zag er mooi uit aan onze muur.
 6.  

  Een wandsticker met bloemendesign
  Een wandsticker met bloemendesign

Dingen om te overwegen

 • Oefening baart kunst Experimenteer met kleinere ontwerpen en verschillende soorten vinyl voordat u een grotere wandsticker maakt.
 • Bewaar ongebruikte vinylrollen of -vellen op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht om de kwaliteit ervan te behouden.

Conclusie

Het ontwerpen en maken van muurstickers met behulp van een vinylplotter is een eenvoudige manier om een woonkamer te verbeteren. U kunt uw visie omzetten in een verbluffende wanddecoratie met een zorgvuldig ontwerp, precies snijwerk en de juiste toepassing. Het aanbrengen van stickers is relatief eenvoudig als u over het juiste gereedschap beschikt, zodat u uw klanten een installatieservice kunt bieden of het eindproduct gewoon kunt verkopen.

Als u meer informatie wilt over alles wat in dit artikel wordt vermeld, neem dan contact op met uw Roland DG-vertegenwoordiger of neem hier contact op met een expert.

Praat met een expert